Tesco

Zasady dobrego zachowania przy stole

Zasady dobrego zachowania przy stole

Choć dziś niepoprawne zachowanie przy stole nie grozi już społecznym ostracyzmem, w codziennym funkcjonowaniu warto przestrzegać pewnych zasad.

Termin savoir vivre oznacza znajomość życia, co należy rozumieć jako obeznanie z pewnymi obowiązującymi w życiu towarzyskim konwenansami. Przestrzeganie ich jest okazywaniem drugiej osobie grzeczności i szacunku, ale też w pewien sposób świadczy o wiedzy i wychowaniu danej osoby. Savoir vivre dotyczy różnych dziedzin życia. Jedna z nich skupia się wokół jedzenia – zachowania przy stole, sposobu podawania i spożywania posiłku. Ich znajomość pozwoli uniknąć niepotrzebnego zakłopotania.

Przyjmowanie gości – na stole i wokół stołu

Zadaniem gospodarza jest estetyczne i stosowne przygotowanie stołu. Całość koniecznie musi być harmonijna i zachęcać do jedzenia. Ponadto, szykując przyjęcie, warto zapoznać się z rodzajami naczyń i sztućców, bowiem różne dania mogą wymagać różnych zestawów. Przykładowo, rybę należy jeść widelcem i nożem, który jest specjalnie do tego przeznaczony. Wykluczone jest podawanie dwóch widelców.

Ważna jest również kolejność podawania – sztućce, które będą używane w pierwszej kolejności, kładziemy od zewnątrz. Wskazują one też na to, czy nasz gość skończył już posiłek. Nóż i widelec pozostawione na talerzu równolegle, na godzinie 5:20, oznaczają, że gość zakończył już posiłek – każde inne ułożenie sugeruje, że będzie jeszcze jadł, nie powinniśmy więc zabierać mu talerza. Warto też pamiętać, że butelki z trunkami nie powinny stać na głównym stole, a z boku, poza tym to gospodarz powinien zająć się nalewaniem trunków gościom. Z kolei alkohol, który otrzymaliśmy w prezencie, możemy zostawić na inną okazję, gdyż nie ma obowiązku otwierania go na tym samym przyjęciu – szczególnie jeśli nie pasuje do serwowanych dań.

Gospodarz, który przestrzega zasad dobrego wychowania, do stołu siada dopiero wtedy, gdy już wszyscy goście zajmą miejsca. Jeśli natomiast umawia się z przyjaciółmi na konkretną godzinę, do stołu zaprasza wszystkich po 30 minutach – jest to czas dla tych, którzy z jakiejś przyczyny się spóźnią. Jeśli serwowane dania im zasmakują i wyrażą chęć dokładki, nakładamy ją na czysty talerz.

W odwiedzinach

Nie tylko gospodarz ma określone obowiązki i powinien przestrzegać reguł – również goście powinni zachowywać się stosownie. Życzenie współbiesiadnikom „smacznego”, choć tak powszechne, jest gafą, gdyż sugeruje, że przygotowane jedzenie może nie być zbyt jadalne. Mimo to w sytuacji, gdy wszystkie znajdujące się przy stole osoby po kolei życzą pozostałym „smacznego”, milczenie wydaje się być niegrzeczne, więc uprzejmie odpowiadamy „dziękuję”. Także na zakończenie posiłku obowiązkowo dziękujemy gospodarzowi za gościnę. Należy również pamiętać, że podczas domowego przyjęcia posiłek rozpoczyna gospodyni, nietaktem więc jest zaczynanie bez niej. A jeśli mamy ochotę na dokładkę, informujemy gospodarza o tym, że posiłek bardzo nam smakował – jeśli nie zaproponuje dodatkowej porcji, prawdopodobnie nie był na to przygotowany, a domaganie się dokładki jedynie wprawi go w zakłopotanie.

Obok zastawy zazwyczaj znajdują się serwetki – zawsze należy rozkładać je na kolanach. Nie wolno wtykać jej za kołnierz, między guziki koszuli czy za pasek. Kiedy natomiast wstajemy – zostawiamy ją na krześle, nie na stole. Również postawa przy stole jest ważna. Łokcie powinny znajdować się blisko ciała, nie wypada kłaść ich na stole. Nie krzyżujemy też nóg, ani nie zakładamy jednej na drugą. Nie próbujemy schłodzić ciepłego dania, dmuchając na nie, a jedząc zupę, przechylamy talerz od siebie. Z kolei kobiecą torebkę, jeśli jest duża, umieszczamy między nogami, natomiast kopertówkę – na kolanach.

W restauracji

Zasady dobrego zachowania są uniwersalne i nie trzeba dostosowywać ich do poszczególnych okazji. Jednak wybierając się do restauracji, szczególne zasady dotyczą dwóch rzeczy: kolejności wkraczania do lokalu oraz reguł zamawiania posiłków. Przede wszystkim kobieta, jeśli jest w towarzystwie mężczyzny, nie wchodzi do restauracji pierwsza. Wynika to z dwóch faktów: zadaniem mężczyzny jest znalezienie stolika, a także obrona partnerki, gdyby w lokalu znajdowali się podejrzani ludzie. Podczas podchodzenia do stolika, jeśli klientów prowadzi kelner, panie idą przed panami. W przeciwnym razie prowadzi mężczyzna. Jeśli idzie więcej osób, powinny iść na przemian (mężczyzna – kobieta – mężczyzna – kobieta itd.). W drugiej kwestii – wybierając w restauracji danie, informujemy osobę, która nas zaprosiła, na co się decydujemy. Gdy zjawia się kelner, zapraszający składa zamówienie – w pierwszej kolejności gościa, później własne. Poza tym stosujemy się do wcześniej wymienionych zasad.

Na koniec nie wypada nam powiedzieć Czytelnikom „smacznego”, ale z całą pewnością możemy życzyć dobrej, pozbawionej gaf zabawy!

Marcela Ratajczak